JavaScript is not enabled in your browser.

Menu

Bibob onderzoeker

Vind jij dat crimineel vermogen niet thuishoort in de samenleving? Dat vinden wij ook en daarom besteden we veel aandacht aan het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. De Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) stelt ons in staat om te voorkomen dat criminelen of kwaadwillende misbruik kunnen maken van overheidsdiensten. Om onze ondermijningsaanpak te versterken zoeken wij een Bibob-onderzoeker. Wil jij meewerken aan de strijd tegen ondermijnende criminaliteit? Solliciteer dan nu op deze vacature.

Wat ga je doen?
Als Bibob-onderzoeker draag je bij aan de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Dat doe je door de integriteit te toetsen van betrokkenden bij het verlenen van subsidies, bij vastgoedtransacties, bij aanbestedingen of het geven van vergunningen. 

Je beoordeelt de financiële situatie van de betrokkenen, brengt de zakelijke omgeving in kaart en gaat iemands verleden na. Je ontvangt adviesverzoeken van collega’s en je bent verantwoordelijk voor de planning en het bewaken van de voortgang van onderzoeken. Je werkt hierbij samen met partners als de politie, het Openbaar Ministerie, het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum en de Belastingdienst. Na afronding van je onderzoek bespreek je de resultaten met de Bibob-coördinator en stel je een adviesrapport op. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kunnen collega’s verder gaan met het proces waarop het Bibob-onderzoek ziet, bijvoorbeeld vergunningverlening, of wordt een besluit gevraagd aan de burgemeester of het college van burgemeester en wethouders. Het bevoegd gezag kan bijvoorbeeld besluiten dat advies gevraagd wordt aan het Landelijk Bureau Bibob, dat aanvullende voorwaarden worden gesteld aan een subsidie of dat een vergunningaanvraag wordt afgewezen. 

Als onderzoeker behandel je uiteenlopende dossiers van begin tot eind. Het betreft vaak zaken die complex zijn, verschillende rechtsgebieden raken, of een maatschappelijke impact hebben. Daarbij kun je te maken krijgen met tegengestelde belangen en bestuurlijk gevoelige zaken. 

Voor alle collega’s van veiligheid geldt dat ook andere, algemene werkzaamheden tot het takenpakket kunnen behoren.

Je werkt voornamelijk overdag maar het kan soms noodzakelijk zijn om in het kader van het onderzoek, ’s avonds werkzaamheden te verrichten. 

Wie zijn wij?
Als Bibob-onderzoeker maak je deel uit van team Ondermijning binnen de afdeling Veiligheid, Vergunning en Handhaving. Team ondermijning bestaat uit negen medewerkers die zich inzetten om Arnhem onaantrekkelijk te maken voor criminelen zodat onze bewoners veilig in onze gemeente kunnen leven, leren en werken. Samen met een ervaren Bibob-coördinator en Bibob-onderzoeker voorkom je dat in Arnhem de onder- en bovenwereld met elkaar vermengd raken en dat de gemeente onbedoeld criminele activiteiten faciliteert. Je draagt bij aan een weerbare overheid én een eerlijk ondernemersklimaat in Arnhem.

De afdeling Veiligheid, Vergunning en Handhaving is volop in ontwikkeling en staat de komende periode in het teken van verdere professionalisering. Wij willen resultaten boeken door samenwerking, door denken en doen met elkaar te verbinden, door oog te hebben voor de effecten in de samenleving van onze activiteiten. We zijn een collegiaal team dat voor elkaar klaar staat en taken van elkaar kan overnemen. Samen sparren, impact maken op de samenleving, veilige wijken en eerlijke ondernemers.

Binnen het veiligheidsdomein wordt er gewerkt aan verschillende thema’s zoals ondermijning, zorg en veiligheid en de wijkgerichte aanpak van veiligheid. Verschillende belangen, media-aandacht, complexe dossiers, bestuurlijke interventies en onvoorziene incidenten maken dynamiek en flexibiliteit tot een vaste waarde in ons dagelijkse werk.

Wat bieden wij jou?
Deze positie is voor 32 tot 36 uur per week in te vullen in dienst bij de gemeente Arnhem. Daar tegenover staat een salariëring in schaal 10 minimaal € 3.602,- tot een maximum van € 5.313,- bruto op basis van een 36-urige werkweek. Je ontvangt 144 wettelijke vakantie uren plus 50,4 bovenwettelijke vakantie uren. Je krijgt een keuzebudget van 17,05% (maximaal 905,- per maand) wat je kunt laten uitbetalen of kunt inzetten voor je professionele ontwikkeling. Verder bouw je pensioen op via het welbekende ABP. De gemeente Arnhem zal bij aanvang een jaarcontract bieden met de intentie van een vaste baan. We hebben ons gehele arbeidsvoorwaardenpakket voor je op een rij gezet.

Wie zoeken wij?
Jij werkt zorgvuldig en vindt het leuk om complexe dossiers te onderzoeken. Je baseert je op feiten en laat je niet verleiden tot aannames. Je kunt snel beoordelen of informatie relevant is en wat nader moet worden onderzocht en adviseert op een beknopt en heldere manier. Je raakt zelden het overzicht kwijt, ook als procedures, taken en verantwoordelijkheden niet volledig duidelijk zijn of als er sprake is van tijdsdruk. Deze functie vraagt dat je langere periodes geconcentreerd en nauwkeurig kan werken. Je controleert bijvoorbeeld of handtekeningen in de documenten staan en of alle genoemde data in de overeenkomsten kloppen. 

Aan de ene kant durf je kritische en ook confronterende vragen te stellen aan de aanvrager bij onduidelijkheden en bijzonderheden, en aan de andere kant weet jij op jouw natuurlijke en creatieve manier van communiceren mensen zich comfortabel te laten voelen waardoor ze uit zichzelf hun verhaal doen.

Omgaan met vertrouwelijke en geheime gegevens in jou toevertrouwd. Je hebt gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen waarbij je het spanningsveld begrijpt tussen de regels die er zijn en aan de andere kant dat iedere situatie anders is. Jij bent in staat om hierin zorgvuldige afwegingen te maken. Daarnaast ben je in staat om een goed netwerk op te bouwen en deze te onderhouden. 

Verder vragen wij:
  • Hbo werk- en denkniveau bij voorkeur in een juridisch, criminologische of financieel-economische richting;
  • Aantoonbare ervaring met het voeren van confrontatie gesprekken is een pre;
  • Je hebt bij voorkeur ervaring bij het doen van onderzoek en het opstellen van (advies) rapportages;
  • Affiniteit met het onderwerp integriteit en veiligheid bijvoorbeeld via je carrière of het lezen of kijken naar dit onderwerp.
Waar kom je te werken?
Arnhem is met meer dan 167.000 inwoners de 13e gemeente van het land. Een diversiteit aan inwoners maakt de stad tot wat ze is. Arnhem is een gemeente waar de stedelijke dynamiek, de natuurrijke leefomgeving en economische kracht elkaar versterken. Wij kennen een rijke historie en zijn de hoofdstad van de provincie Gelderland. Bij de gemeentelijke organisatie werken ongeveer 1200 betrokken en bevlogen medewerkers die zich iedere dag inzetten voor de stad, de inwoners, bezoekers, bedrijven en instellingen.

Hoe solliciteer je?
Reageren op deze vacature kan tot en met 1 december via de sollicitatiebutton. Dit doe je met cv en motivatie. De motivatie mag vorm-vrij, bijvoorbeeld in de vorm van een brief, afbeelding of video. We horen graag wat je motiveert om te reageren op deze vacature. Ook krijgen we graag antwoord op de hieronder beschreven motivatievraag. Uiterlijk 12 december hoor je over het vervolg, bijvoorbeeld een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. De gesprekken vinden plaats op 18 december tussen 13.00 – 17.00 uur. Houd je hiermee alvast rekening in je agenda? 

Voor deze functie vragen wij van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Vanwege de gevoeligheid van de functie is het belangrijk is dat je van onbesproken gedrag moet zijn en besef hebt voor de gevoelige inhoud van de werkzaamheden in een spanningsveld van diverse belangen.

De motivatievraag: 
Beschrijf een moment waarop je een moeilijke boodschap moest overbrengen aan iemand die daar negatief op reageerde. Welke stappen heb je ondernomen om het gesprek constructief te houden? Hoe kijk je hierop terug?

Het kan je helpen de vraag te beantwoorden volgens de STARR-methode. Kun je hulp gebruiken bij het opmaken van je motivatie? Bekijk dan onze sollicitatietips via: https://www.werkenvoorarnhem.nl/sollicitatietips/.

Heb je nog vragen?
Voor vragen over de functie of alvast informeel contact leggen, kun je contact opnemen met Simone Roosenboom, Senior adviseur Veiligheid via +31631114779. Voor vragen over de werving- en selectieprocedure kun je contact opnemen met ​Mariëlle Fransen, recruiter, via +31627388371, per whatsapp of per mail (werkenvoor@arnhem.nl).​ 

Inclusie
Gemeente Arnhem werkt voor en samen met haar inwoners aan een diverse en inclusieve stad: een stad waar iedereen zichzelf mag en kan zijn en ook welkom is. Om dat te realiseren hebben we ook een inclusieve organisatie nodig, waar de samenstelling divers is en niemand wordt uitgesloten. Wij willen talenten met hun verschillen aan ons binden, omdat we ervan overtuigd zijn dat verschillen elkaar versterken. Dat hebben we nodig om die diverse en inclusieve stad te worden. Voel je dus welkom bij Gemeente Arnhem, wie je ook bent of hoe je ook in het leven staat.