JavaScript is not enabled in your browser.

Menu

Leden Kwaliteitsteam Spoorzone Arnhem-Oost

Gemeente Arnhem is op zoek naar drie leden, naast de voorzitter Hans Karssenberg, voor het nog op te richten Kwaliteitsteam Spoorzone Arnhem-Oost. Dit kwaliteitsteam adviseert de gemeente over een leefbare en gezonde stad voor mens en dier. Voor de opbouw van dit team zijn wij op zoek naar drie externe deskundigen. Eén op het gebied van stedenbouw, één op het gebied van landschap/openbare ruimte, één op het gebied van architectuur. Ben jij op zoek naar een uitdagende nevenfunctie? Reageer dan nu!

Wat ga je doen?
Arnhem groeit en verwacht de komende jaren richting 180.000 tot 190.000 inwoners te gaan, dit vraagt om nieuwe woningtypes door veranderende huishoudenssamenstellingen. Om de wooncrisis aan te pakken, wil de gemeente tot 2040 ongeveer 16.000, grotendeels betaalbare woningen bouwen binnen de bestaande bebouwde omgeving. Meer dan de helft hiervan, inclusief 7.000 woningen in Rijnpark, is gepland in Spoorzone Arnhem-Oost, een gebied met veel potentie voor nieuwbouw, bedrijvigheid, verbeterde mobiliteit en meer groen. De gemeente wil voor deze complexe ontwikkeling in Spoorzone Arnhem-Oost (waaronder in Rijnpark, Schaapsdrift en Presikhaaf 3) een Kwaliteitsteam (Q-team) samenstellen.

Een belangrijke opgave ligt in de wijk Rijnpark, gelegen nabij de binnenstad en aan de Rijn. Door deze gunstige ligging, toekomstige stedelijke karakter, uitstekende bereikbaarheid (HOV) en goede voorzieningen is deze wijk een ideale locatie voor nieuwe woningbouw. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan bij het Nationaal Programma Arnhem-Oost, waarbij de focus ligt op het creëren van een groener, duurzamer en levendiger gebied met betere sociale structuren. Het toevoegen van meer groen en ontmoetingsplekken zal de leefbaarheid verbeteren en klimaatbestendigheid vergroten. Bovendien zullen er meer doorstroommogelijkheden ontstaan, zodat bewoners in de wijk kunnen blijven wonen wanneer zij een nieuwe woning zoeken. De ambitie is om de wijk de komende jaren mooier, groener, duurzamer, levendiger en sociaal sterker te maken. Vanuit jouw expertise lever jij een belangrijke bijdrage aan deze ambitie.

Het doel van het kwaliteitsteam is het stimuleren en hooghouden van de integrale omgevingskwaliteit voor de totale planvorming rondom Rijnpark en andere complexe gebiedsontwikkeling in Spoorzone Arnhem-Oost. Het Q-team Spoozone Arnhem-Oost wordt zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces actief om de verstedelijkingsopgave kwalitatief in goede banen te leiden. Het Q-team bewaakt de ruimtelijke en sociale samenhang en de integrale omgevingskwaliteit als geheel, maar heeft ook een belangrijke rol in het begeleiden van plannen en het stimuleren en uitdagen van initiatiefnemers en de gemeente. Het team bestaat uit deskundige leden die efficiënt en onafhankelijk kunnen adviseren. Het Q-team denkt mee met stedenbouwkundige plannen, openbare ruimte opgaven en bouwplannen.

Concreet betekent dit:
  • Vanuit een brede context adviseren over integrale omgevingskwaliteit (ruimtelijke-, functionele sociale en economische programmering en kwaliteit, leefbaarheid en gezondheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, biodiversiteit en groen) op het gebied van stedenbouw, landschap, openbare ruimte, architectuur en stadsgemeenschappen; combinatie dichtheid met menselijke maat, stad op ooghoogte, mobiliteit, inclusiviteit;
  • Integraal sturen op software, hardware en orgware;
  • Adviseren bij ontwerpprocessen op verschillende schaalniveaus en tussen zowel abstracte en meer gedetailleerde opgaven;
  • Het team is het geweten van de gebiedsontwikkeling en zorgt ervoor dat de essentie van het planconcept overeind blijft;
  • Adviseren en inspireren rondom opgaven richting zowel interne als externe partijen;
  • Oog voor proces, politieke context, maatschappelijke context en de veranderende wereld van de ruimtelijke ordening/ontwikkeling.
Meer weten onze omgevingsvisie 2040 en of Rijnpark? Bezoek dan de volgende links:

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0202.OV1021-0301/d_NL.IMRO.0202.OV1021-0301.pdf 
https://arnhem-oost.nl/ 
https://www.arnhem.nl/alle-onderwerpen/bouwprojecten-en-verkeersprojecten/rijnpark/ 

Wie zijn wij?

Het Kwaliteitsteam Arnhem-Oost bestaat uit vier externe leden en een ambtelijk lid. Voor de ontwikkeling van een leefbare en gezonde stad voor mens en dier zoeken we een verbreding van ruimtelijke kwaliteit naar integrale omgevingskwaliteit. De drie externe leden hebben vakkennis en ervaring op het gebied van klimaatopgaven en klimaat adaptief -, biodivers- en natuur inclusief ontwikkelen, duurzame mobiliteit, gezondheid en/of sociale opgaven vanuit de specialismen architectuur, stedenbouw en landschap/openbare ruimte.

Het Q-Team adviseert en de projectorganisatie, beoordeelt plannen van ontwikkelaars SO, VO en DO en waar gewenst collegiaal. Ook worden de plannen van de openbare ruimte en beleidskaders gemeente beoordeeld. Na goedkeuring door het Q-Team wordt het definitieve ontwerp doorgestuurd naar de Commissie Omgevingskwaliteit. De Commissie Omgevingskwaliteit krijgt daarbij een oplegnotitie, van het Q-team, waarin de aandachtspunten staan voor de verdere doorwerking.

Wat bieden wij jou?
We bieden je een interessante en afwisselende nevenfunctie die ertoe doet in de gemeente Arnhem. Daarnaast kun je rekenen op:
  • Een vergoeding van € 170,- per (vergader)uur. De tijdsbesteding voor commissieleden is gemiddeld acht uur per maand, uitgaande van één maandelijkse vergadering op locatie (10 keer per jaar);
  • Je wordt in eerste instantie voor een periode van drie jaar benoemd, met een eventuele herbenoeming tot ten hoogste nog eens drie jaar.
Wie zoeken wij?
Als lid van het Q-team beschik je over sterke analytische vaardigheden, hiermee bedoelen we dat je de kern en de verbanden in situaties, vraagstukken en gegevens herkent. Je handelt op basis van eigen overtuiging en je vormt je eigen mening, los van wat anderen vinden. Je brengt ideeën in, ook als anderen het er niet mee eens zijn. Op basis van de beschikbare informatie kom je tot een conclusie of standpunt, hierbij hou je rekening met alle relevante aspecten en weeg je alternatieven tegen elkaar af. Je hebt een duidelijke visie op de actuele situatie en op de toekomst van het werkgebied. Daarnaast spreek je begrijpelijk en correct. Je brengt je gedachten vlot, bondig, duidelijk en diplomatiek onder woorden. Je bent in staat ideeën en feiten zodanig presenteren dat anderen de kern begrijpen.

Verder vragen wij: 
  • Vakkennis en ervaring op het gebied van complexe gebiedsontwikkeling (stedenbouw en/of landschap/openbare ruimte en/of architectuur);
  • Kennis van actuele thema’s zoals klimaatadaptatie en klimaat adaptief ontwikkelen, biodivers- en natuurinclusiefontwikkelen, duurzame mobiliteit, energietransitie, circulair bouwen en actuele duurzaamheidsthema’s, sociaal-maatschappelijke thema’s en gezondheid;
  • Kennis van stedelijke opgaven zoals binnenstedelijke opgaven, herstructurering, retail ontwikkeling, gemengde woonwerk gebieden, hoog stedelijke bouwblokken (wind hinder), levendige plinten en leefbare openbare ruimte;
  • Kennis van maakbaarheid en beheerbaarheid;
  • Interesse in Arnhem, onze verstedelijkingsopgaven en de omgevingsvisie 2040.
  • Je committeert je aan de bestaande plankaders en ambities.
Vanwege de noodzakelijke onafhankelijkheid worden externe deskundigen geworven. Dit om eventuele belangenverstrengeling te voorkomen. Daarnaast streven we in het team naar een diversiteit aan kennis, achtergrond en ervaring. We omarmen verschillen en geloven in diversiteit. Wij kijken naar kennis, vaardigheden en motivatie.

Waar kom je te werken?
Arnhem is met meer dan 169.000 inwoners de 11e gemeente van het land. Een diversiteit aan inwoners maakt de stad tot wat ze is. Arnhem is een gemeente waar de stedelijke dynamiek, de natuurrijke leefomgeving en economische kracht elkaar versterken. Wij kennen een rijke historie en zijn de hoofdstad van de provincie Gelderland. Bij de gemeentelijke organisatie werken ongeveer 1200 betrokken en bevlogen medewerkers die zich iedere dag inzetten voor de stad, de inwoners, bezoekers, bedrijven en instellingen.

Hoe solliciteer je?
Reageren op deze vacature kan tot en met woensdag 4 juni via de sollicitatiebutton. Dit doe je met cv en motivatie. De motivatie mag vorm-vrij, bijvoorbeeld in de vorm van een brief, afbeelding of video. In je motivatie krijgen we, naast je persoonlijke motivatie, graag antwoord op de hieronder beschreven motivatievragen. De datum waarop de gesprekken plaats gaan vinden, volgt nog!

Motivatievragen:

Met welk van de drie thema’s, (1) stedenbouw, (2) landschap/openbare ruimte of (3) architectuur, breng je de meeste ervaring mee? Kun je aangeven in welke (

Heb je nog vragen?
Voor vragen over de functie of alvast informeel contact leggen, kun je contact opnemen met Hans van Loon, Senior Stedenbouwkundige Arnhem Oost, via +31637385279. Voor vragen over de werving- en selectieprocedure kun je contact opnemen met Britt Scheres, recruiter, via +316 21 92 34 27, per whatsapp of per mail (werkenvoor@arnhem.nl).

Inclusie
Gemeente Arnhem werkt voor en samen met haar inwoners aan een diverse en inclusieve stad: een stad waar iedereen zichzelf mag en kan zijn en ook welkom is. Om dat te realiseren hebben we ook een inclusieve organisatie nodig, waar de samenstelling divers is en niemand wordt uitgesloten. Wij willen talenten met hun verschillen aan ons binden, omdat we ervan overtuigd zijn dat verschillen elkaar versterken. Dat hebben we nodig om die diverse en inclusieve stad te worden. Voel je dus welkom bij Gemeente Arnhem, wie je ook bent of hoe je ook in het leven staat.