Heb je vragen? Mail ons

Eid al Fitr, dit jaar een collectief feest van verbinding en zorg voor elkaar

Dat een feest ook verbindt door dit diep in het hart te vieren, bewijst voor Karim Hashem dit jaar de Ramadan en de afsluiting met Eid al Fitr, het Suikerfeest. Karim is Rijksconsultant bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR), onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In die rol werkt hij aan projecten binnen het Rijk waarbij met name vraag is naar Change Management en Agile werken.
Daarnaast is hij actief op Instagram via @karimpeptalks, waar hij veel content maakt over Mindset en Social Skills. Zijn doel is om hiermee mensen met hun ambities te helpen met de verdere groei in hun carrière. ‘Er is in Nederland nu veel meer kennis over het feest, er wordt veel gedeeld over de Ramadanperiode en ik merk dat Nederland ten opzichte van andere landen erg open is’, geeft hij aan. Dit keer kijkt hij terug op een Ramadan in een periode waarin ook de rest van de samenleving een stapje terug deed door het COVID-19 virus. ‘Dat gaf toch iets van een gezamenlijk gevoel van bezinning, alsof iedereen een beetje mee vastte.’

‘De Ramadan als spirituele reis’
Tijdens de Ramadan werkt hij altijd korter en is op de vrijdagen vrij. ‘Het is een aangepaste dienstregeling’ vertelt hij lachend. Het aangeven hiervan voelt voor hem even logisch als het vrij nemen voor de zorg van een gezinslid. Karim beschrijft het als een spirituele reis. ‘Voor mij is de Ramadan een periode om mij spiritueel op te laden door mij terug te trekken van het luxe vermaak, carrière en de wereldse ambities en doelen. Het is een zegen om te bidden, te lezen en te filosoferen, daar moet je de tijd voor nemen. Als religieus mens vind ik dat belangrijk’.
 
'Een samenleving waarin een ieder meetelt’
In een samenleving die constant op volle toeren draait lijkt het erop dat de regie over je eigen tijd volledig in beslag genomen wordt, constateert Karim. De Ramadan betekent voor hem niet alleen de tijd nemen voor het geloof en je medemens, maar ook bezinning over je relatie met je werk en je prioriteiten: ‘Veel doen wil niet per definitie zeggen dat je ook vooruit komt, het gaat erom dat je de juiste aandacht geeft aan zaken waar je mee bezig bent. Misschien omdat we nu collectief ervaren wat het is om een stapje terug te doen, zal ook het bewustzijn komen om de regie over je eigen carrière in de hand te houden en aandacht te geven aan vrijheid en tijd. Doordat we bij UBR resultaatgericht werken maakt het niet uit waar of wanneer ik mijn werk doe’. Tijdens de Ramadan kan het best zijn dat collega’s om drie uur in de ochtend een mailtje van hem ontvangen, omdat hij rond dat tijdstip wakker is om te eten (sohour). Die vrijheid vindt hij prettig en maakt dat hij met volledige aandacht deze periode kan beleven. ‘Ik werk in een inclusieve omgeving waarin het niet vreemd is dat je de tijd neemt voor je geloof en dus je werktijden daarop aanpast. Ik zet daar met liefde mijn vakantiedagen voor in. Dat is waar het in een inclusieve samenleving over gaat, een ieder telt mee’.
 
'De zorg voor je medemens staat voorop'
Het wordt een ander Suikerfeest dit jaar en dat vindt hij niet erg. ‘Het heeft geen zin om jezelf te forceren om alle activiteiten te vieren zoals je het gewend bent’, benadrukt hij. 'Je bent je juist bewust van het tijdelijke en veranderlijke van alles in deze periode. 'Dit jaar zal er geen groot gezamenlijk Eid gebed als afsluiting plaatsvinden: 'We gaan terug naar de oorsprong: het samen vieren met de directe familie'. Het past bij dit feest waarbij een periode van introspectie en verbondenheid met de heer (Allah) wordt afgesloten. 'Daar heb je geen andere mensen voor nodig. Je geloof wordt er ook niet minder om. Daar ben ik heel nuchter in. 
Vandaag viert hij Eid al Fitr met zijn eerstelijns familie. ‘Het is een dag waar ik, naarmate de Ramadan vordert, steeds meer naar uitkijk. Voor mij betekent het Suikerfeest de start van een periode met hernieuwde energie. Het gevoel is te vergelijken met de start van een nieuw schooljaar: uitgerust en vol nieuwe inspiratie en energie start je met alle mooie voornemens'. Het geeft hem veel vreugde. 'Ik besef ook altijd na de Ramadan dat ik van de kleine dingen in het leven geniet en deze extra waardeer, zoals het eerste kopje koffie (en het bijbehorende geluid van het Nespresso apparaat in de ochtend). 
 
Normaal neemt hij ook naar kantoor lekkere hapjes mee. ‘Ik ervaar altijd dat iedereen een beetje heeft mee gevast door het respecteren van de ruimte die ik nodig heb tijdens de Ramadan. Dan is het leuk om het deze heilige maand ook met collega’s af te sluiten.' Dit jaar zal dat waarschijnlijk anders zijn. ‘Dat is jammer, maar geen ramp. De zorg voor je medemens staat voorop. Als religieus persoon ben ik mij daar altijd bewust van.’

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het einde van de Ramadan, de islamitische vastenmaand, wordt door de moslims uitbundig gevierd met het feest `Eid al Fitr`, dat `feest van het breken van de vasten’ betekent, en in Nederland beter bekend staat als het Suikerfeest. Dit vanwege alle lekkernijen en zoetigheid die dan worden gegeten. Elk gezin is verplicht om per gezinslid Zakat al Fitr te betalen. Een kleine belasting naar vermogen om mensen die minder bedeeld zijn te voorzien van eten en nieuwe kleren. In Nederland is dit een bedrag van vijf euro per persoon, zodat ook deze mensen kunnen genieten van een fijn Suikerfeest. Het Suikerfeest begint als de nieuwe maan, die vlak na zonsondergang, aan het eind van de maand te zien. Dit jaar is dat op zondag 24 mei. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar in niet-islamitische landen duurt het meestal maar één dag. Na een verplicht bezoek van mannen, en het vrijwillige bezoek van vrouwen aan de moskee in de ochtend, eet men samen met familie, vrienden en buren een uitgebreid ontbijt met vooral zoete lekkernijen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------