In het Spoorwegmuseum in Utrecht kwamen we 23 november samen tijdens het jaarlijkse Agora Network congres. In deze prachtige locatie vol wagons, perrons en reissouvenirs dompelden we ons onder in een wereld zonder grenzen. Samen met bevlogen sprekers die stuk voor stuk verbinding met anderen over de hele wereld weten te maken. Hoe ze dat doen? Door het kind in jezelf het positieve voorbeeld te laten geven. Dit en veel meer was er te beleven tijdens het Agora Network congres. 
Verder zoeken dan je neus lang is 
We kijken naar een vacaturefilmpje van de NS. Heel even lijkt het of het geluid niet werkt, totdat je beseft dat de boodschap in gebarentaal wordt overgedragen. Marjan Rintel, Raad van Bestuur Nederlandse Spoorwegen, laat hiermee zien dat de NS - als het gaat om inclusiviteit - de daad bij het woord voegt. Het is een van de vele manieren waarop de NS verbinding en diversiteit nastreeft tijdens hun zoektocht naar talent.
 
Wijsheden van Pippi Langkous
“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” Het is de kinderlijke wijsheid van Pippi Langkous die zowel fotograaf Sacha de Boer als straatvoetballer Rocky Hehakaija aanhalen. De tip van Sacha: “Stel je wat naïef op af en toe en zet je vooroordelen even opzij. Wat blijkt? Mensen kunnen je enorm verrassen.” Die les leert ook Rocky tijdens haar missie in de sloppenwijken van Rio de Janeiro en Haïti. Ze zette haar angsten, die gevoed waren door de vooroordelen van anderen, opzij en wist binnen een mum van tijd verbinding te maken met de lokale bevolking. Hoe? Spelenderwijs, door de kracht van de bal. Een internationaal communicatie- én verbindmiddel dat sterker is dan vooroordelen. 
 
Positieve volharding
Halleh Ghorashi vertelt haar verhaal als vluchteling van de Iraanse revolutie en hoe zij door toewijding en volharding op positieve wijze Hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam werd én werd verkozen als Kroonlid van de SER. Een oplettend oor hoort al snel wat haar drijfveer is: een brandende passie voor een wereld die gelijk is voor iedereen. In de spoken word-conclusie van Saman Amin benadrukt hij dezelfde boodschap. “Diversiteit gaat iedereen, zonder uitzonderingen, aan.”
 
Agora Network
Het doel van Agora Network is het verbeteren van de instroom, doorstroom en behoud van cultureel divers talent om zo BV Nederland meer cultureel divers te maken, vooral in de top van de organisaties. Agora Network ondersteunt organisaties om het volledige potentieel van kosmopolieten te benutten door evenementen te organiseren, kennis samen te brengen en hun netwerken te delen. Agora Network bestaat uit vijftien leden (ABN AMRO, Achmea, Aegon, Allen & Overy, EY, Gemeente Amsterdam, ING, KPMG, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NS, PostNL, PwC, Rabobank, UWV).