JavaScript is not enabled in your browser.

Menu

(Senior) Adviseur staatsdeelnemingen

“De nieuwe Intercity’s van NS, de toekomst van TenneT, de verkoop van ABN AMRO en de rol van staatsdeelnemingen in de energietransitie. Zomaar enkele voorbeelden van ontwikkelingen bij staatsdeelnemingen die veel in het nieuws zijn geweest. Als adviseur staatsdeelnemingen toets je de strategie, analyseer je de financiële resultaten en beoordeel je grote investeringen van deze bedrijven. Dat doe je samen met inhoudelijk gedreven en betrokken collega’s. Dit alles maakt deze functie erg uitdagend en bijzonder!” – Lisan Grimberg, Plv. Afdelingshoofd Deelnemingen ENP

De overheid heeft aandelen in een aantal nationale en internationale ondernemingen die bijdragen aan publieke belangen voor de Nederlandse maatschappij. Deze staatsdeelnemingen staan volop in de belangstelling van de samenleving, politiek en media. Als adviseur binnen de directie Financieringen adviseer je samen met je collega’s de minister en werk je aan cruciale vraagstukken voor de toekomst van de staatsdeelnemingen.
Samen vertegenwoordigen we de minister van Financiën bij de invulling van zijn rol als aandeelhouder. Ook zijn we verantwoordelijk voor het maken en uitvoeren van beleid voor het beheer van staatsdeelnemingen. Hiervoor hebben we expertise nodig over zowel het functioneren van ondernemingen als van de overheid. Het is belangrijk dat wij goed weten wat er in de samenleving en rondom staatsdeelnemingen speelt en welke rol de overheid kan of moet spelen. Bij vraagstukken die cruciaal zijn voor de toekomst van de staatsdeelnemingen maken we onze eigen, diepgaande analyses. Op die manier zijn we goed in staat om proactief mee te denken met de staatsdeelnemingen.


Jouw taken
Je signaleert relevante ontwikkelingen en trends op het vlak van staatsdeelnemingen en vertaalt die naar adviezen aan de minister over de invulling van zijn rol als aandeelhouder.
Je adviseert over de volle breedte van het werkveld: van strategische beslissingen, corporate finance en juridische vraagstukken tot de benoeming en beloning van commissarissen en bestuurders.
Je spreekt regelmatig met bestuurders, commissarissen en medewerkers van de ondernemingen. Denk hierbij aan aandeelhoudersvergaderingen en periodieke overleggen over investeringen, de kwartaalcijfers, maatschappelijk verantwoord ondernemen en actuele ontwikkelingen.
Je bent in dit complexe stakeholderveld een belangrijke schakel tussen de staatsdeelnemingen en de beleidsmakers in Den Haag.
Je hebt vanuit jouw rol goede contacten met collega’s binnen het ministerie van Financiën en andere ministeries.
Je behoudt als adviseur het overzicht, ook onder druk.
Je komt in een omgeving terecht die streeft naar een diverse samenstelling, waarin we waarde hechten aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling als adviseur. Vanuit verschillende achtergronden en perspectieven werken we op informele wijze met elkaar samen. (Nieuwe) medewerkers, met verscheidene expertises, voelen zich thuis binnen onze directie. Vanwege de dynamiek van jouw functie zijn de lijnen naar de ambtelijke en politieke top kort. Onze collega’s zijn afkomstig uit zowel de private sector (bijvoorbeeld consultancy, de financiële sector en de advocatuur) als de publieke sector.

Een dag uit het leven
Een dag uit het leven van een adviseur staatsdeelnemingen is nooit hetzelfde. Je werkt in meerdere teams met verschillende collega’s aan uitdagende opdrachten. In de eerste periode werk je vooral veel op kantoor om je collega’s en de werkzaamheden goed te leren kennen, af en toe werk je vanuit huis. Een groot deel van je werk kun je plannen, maar je krijgt ook regelmatig te maken met spoedwerkzaamheden (bijvoorbeeld vanwege politieke actualiteiten of media-aandacht) die op dat moment voorrang krijgen.
Op een gemiddelde dag heb je bijvoorbeeld overleg met je team over de acties voor de komende week, schrijf je een advies voor de minister over een grote investeringsbeslissing, heb je een (online) bespreking met medewerkers van een staatsdeelneming over de kwartaalcijfers en voer je een gesprek met de raad van commissarissen over de benoeming van een nieuwe bestuurder. Tussendoor werk je je mails bij, overleg je met andere ministeries en bereid je aankomende overleggen voor.


Wil jij meer weten over deze functie? Neem dan contact op Lisan Grimberg (plaatsvervangend afdelingshoofd).