Heb je vragen? Mail ons

Nieuws

Nieuwsberichten

‘Magische’ branding movie laat vernieuwd uiterlijk van Agora Network zien: eigentijds en inspirerend
Agora Network maakt een mooie groei door en daar willen we met onze communicatie en producten op in blijven spelen. Onderdeel daarvan is onze nieuwe branding movie: eigentijds, vernieuwend en vooruitstrevend. In de film vertellen verschillende inspirerende biculturele rolmodellen over wat het thema diversiteit voor hen betekent. 
Lees Meer
Inclusie is…..rekening houden met wat voor een ander belangrijk is
De Ramadan is begonnen, wat betekent dit voor jouw islamitische collega’s?
(
door Yvonne Moonen)

Dit jaar loopt de Ramadan van 13 april tot 12 mei. Als onderzoeker in islam op de werkvloer en adviseur op het gebied van inclusie, spreek ik regelmatig jongvolwassenen met een islamitische achtergrond.  Ook spreek ik niet-islamitische managers over de onzekerheid die zij kunnen ervaren in de  omgang met hun islamitische collega’s.  
Lees Meer
Een nieuwe voorzitter, een nieuw gezicht voor Agora Network
Agora Network krijgt een nieuw gezicht. Per 22 maart 2021 neemt Rabia Azdad het voorzitterschap over van Terence Guiamo. 
Lees Meer
Agora Network is genomineerd voor de Caty Asscher Award 2021
We zijn zo trots! De 5 nominaties voor de Caty Asscher Award 2021 zijn bekend en daar staan wij bij!
Lees Meer
IBM Benelux neemt deel aan Agora Network
Met trots laten we weten dat IBM Benelux deelneemt aan het Agora Network om zo bij te dragen aan volledige inclusiviteit.
Lees Meer
Flashback eerste intervisiebijeenkomst van ons Two-Way Cross Mentoring programma
Op 4 februari 2021  vond de eerste intervisiebijeenkomst van ons Two-Way Cross Mentoring programma plaats. 

Lees Meer
‘Samen impact maken, daar sta ik voor’
‘Iedereen is uniek en verdient een plek waar dat gestimuleerd wordt en tot uiting kan komen’. We spreken Ashley Sardjoe, Inclusion & Diversity Consultant bij Aegon. Het is geen wonder dat Ashley zich inzet voor diversiteit en inclusie. Als afgestudeerd arbeids- en organisatiepsycholoog weet ze als geen andere een brug te slaan tussen welzijn en functioneren van werknemers in relatie tot de werkomgeving. Daar waar ze in haar carrière begon als adviseur voor collega’s die te maken kregen met langdurige uitval en langzaam weer re-integreerden in de werkomgeving, zette ze zich naast haar werk bij de interne arbodienst ook in om de afstand te verkleinen voor mensen met een beperking en statushouders en was ze betrokken bij de oprichting van de Connected Cultures community. Inmiddels is inclusie en diversiteit ook formeel onderdeel geworden van haar werk bij Aegon, waar ze zich sinds 1 juni 2020 de eerste Inclusion & Diversity Consultant mag noemen. 
Lees Meer
Eid al-Adha, het Offerfeest, een grootse viering van dankbaarheid
Het Offerfeest is het belangrijkste feest voor de Islamitisch gemeenschap. Centraal staat het tonen van dankbaarheid aan Allah door de medemens zoveel mogelijk te helpen en de bereidheid om daarvoor jouw offers te brengen. Het is voor mij een groots feest, zegt Rachida Lakhal, Senior Manager bij KPMG International Business Support. 'Het is de dag die ons herinnert aan het grote offer van de profeet Ibrahim, die gevraagd werd om zijn zoon Ismael te offeren aan Allah om te laten zien dat hij trouw en gelovig was'. 
Lees Meer
Keti Koti, de viering van vrijheid door te blijven herdenken
‘Ik ben van Surinaamse afkomst, een nazaat van Afrikaanse tot slaaf gemaakten en contractarbeiders uit India, een mix van meerdere werelden’. Het is een diep trotse introductie van Stephan Lallhit, Senior Associate People and Organization bij PwC Nederland. In deze functie begeleidt hij klanten in verandertrajecten en is daarnaast actief lid van Connected Cultures, het interne culturele diversiteitsnetwerk van de organisatie. Vandaag, 1 juli is voor hem een belangrijke Surinaamse feestdag: Keti Koti, het feest van vrijheid, de dag die de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863 markeert. 
Lees Meer
Eid al Fitr, dit jaar een collectief feest van verbinding en zorg voor elkaar
Dat een feest ook verbindt door dit diep in het hart te vieren, bewijst voor Karim Hashem dit jaar de Ramadan en de afsluiting met Eid al Fitr, het Suikerfeest. Karim is Rijksconsultant bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR), onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In die rol werkt hij aan projecten binnen het Rijk waarbij met name vraag is naar Change Management en Agile werken.
Lees Meer
Vanaf 1 juli meer inzicht voor werkgevers in diversiteit personeel
Als partner van de SER en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn we blij dat we samen met onze members PwC Nederland en Achmea hebben kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de Barometer Culturele Diversiteit. We hopen dat deze bijdraagt aan meer culturele diversiteit op alle lagen van de organisatie.
Lees Meer
Anderhalve meter afstand kan bubbels doorbreken
We kunnen in onze bubbels blijven zitten, maar het coronavirus geeft ons ook verbinding met mensen die eerst ver van ons afstonden, signaleert Saniye Çelik, lector diversiteit en inclusie aan de Hogeschool Leiden.
Lees Meer
'De Ramadan is voor mij een periode van verbinding, reflectie en het bewust beleven van het geloof'
De sikkel van de nieuwe maan is in de nacht van 23 april verschenen en daarmee begint voor de Islamitische gemeenschap de vastenmaand, de Ramadan. In deze periode waarin het COVID-19 virus een grote impact heeft op al onze levens en de wereld in zijn greep houdt, wordt de bezinning en verbondenheid waar de Ramadan voor staat dit jaar met nog meer kracht en overtuiging beleeft. 'Het is een periode van zorg en verbinding met allen die het moeilijk hebben'. In haar stem doorklinkt de liefde waarmee zij zich in deze periode toelegt op reflectie en het bewust beleven van het geloof. Iman Eddini, Global Human Resource Director, bij de Rabobank vertelt wat de Ramadan voor haar betekent, over de kracht die ze uit het geloof haalt, de geestelijke overtuiging en de verbondenheid met elkaar. 
Lees Meer
Mensen met een migratieachtergrond zitten door de coronacrisis op de klapstoel van de economie
Wat is het effect van covid-19 op de inclusieve werkvloer in Nederland?
Lees Meer
Een inclusieve werkvloer
Een inclusief arbeidsklimaat willen we allemaal. Een omgeving waarin iedereen zichzelf mag zijn en zijn talenten kan ontplooien om zo bij te dragen aan de groei van de organisatie.
Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hoe zorg je voor een inclusieve werkomgeving? Hoe ga je om met gevoeligheden en wat zijn zinnige maatregelen?
Het Financieele Dagblad ging op onderzoek uit en kwam tot 5 concrete adviezen.
Lees Meer
Hoe onze member Achmea zijn instroom in een paar jaar meer cultureel divers wist te krijgen
Bij onze member Achmea is culturele diversiteit de afgelopen jaren hoog op de agenda gekomen. Mede dankzij Siham Achahboun. Met als resultaat voor haar inzet onder meer een instroom die in 1 jaar net zo divers was als in de 5 jaar ervoor bij elkaar. Waar is dat succes aan te danken?

Lees Meer
Het coronavirus heeft een grote impact op al onze levens.
Onze gedachten gaan uit naar alle mensen die hierdoor getroffen zijn en naar al het zorgpersoneel dat in de frontlinie vecht voor onze gezondheid. We hopen dat jij en je naasten veilig en gezond blijven in deze roerige tijden. Ondanks alle moeilijke uitdagingen ontstaan in deze crisis ook mooie dingen, laten we als land zien hoe sterk, slim en solidair wij zijn en heeft het massaal thuiszitten ook voordelen voor mens en natuur.  
Lees Meer
De migratiebarometer levert harde cijfers over diversiteit
Wat hebben bedrijven er aan te weten hoeveel procent van hun werknemers een migratieachtergrond heeft? Twee bedrijven geven antwoord.
Lees Meer
‘De kracht van inclusie en diversiteit zit in het gesprek dat we met elkaar aangaan’
Op donderdag 12 december vond bij onze member KPMG de slotbijeenkomst plaats van het Agora Network Cross-mentoringprogramma 2018-2019. Een programma waarbij talentvolle kosmopolieten en bestuurders met elkaar waardevolle inzichten uitwisselden op het gebied van culturele diversiteit en inclusie. Gedurende een jaar zijn mentor en mentee met elkaar in gesprek gegaan om de kracht van culturele diversiteit te herkennen en erkennen en daarmee zowel inclusief leiderschap als carrièreontwikkeling te stimuleren. Onderzoek van Harvard Business studies toont de kracht van mentorprogramma’s aan voor het bevorderen van inclusiviteit: Het versterkt de betrokkenheid en een gezonde talentontwikkeling door elke werknemer gelijke kansen te bieden om professioneel te groeien*.
Lees Meer
Verandering bereik je alleen door uit je comfortzone te stappen
Het is 28 november. Een zeer divers publiek stroomt naar binnen bij Aegon, member van het Agora Network, waar het jaarlijks congres met de uitdagende titel Fit For Diversity plaatsvindt. Terwijl aan de andere kant van de zaal de organisatie Energy Up de koptelefoons klaar legt voor ‘de energizer’ van de dag arriveren K1 wereldkampioen, Ernesto Hoost en zevenvoudig wereldkampioen Muay Thai Kickbokser Ilonka Elmont, de keynote sprekers van deze dag. ‘We zijn er om elkaar te inspireren vandaag’ start dagvoorzitter Jörgen Raymann het Agora Network congres. De bokshandschoenen van Ilonka Elmont liggen uitdagend op een tafeltje voorin. Over inspiratie en de dagelijkse fitheid om uitdagingen aan te gaan, daar gaat het op deze bruisende middag over.
Lees Meer
Doe mee aan pilots en vergroot de kansengelijkheid op de arbeidsmarkt
Onze member ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en onderzoeksinstituut TNO zoeken pilotpartners (bedrijven) die in 2020 en 2021 deel willen nemen aan één of meerdere pilots over kansengelijkheid op de arbeidsmarkt. Met deze pilot wordt de impact van beleid dat is gericht op het vergroten van culturele diversiteit gemeten. Lees Meer
MT next leadership 50 2019: "Terence Guiamo (Head of Diversity and Inclusion bij PwC Nederland)"
Onze voorzitter Terence Guiamo is één van de vijftig leiderschaptalenten van de MT Next Leadership 50! Deze lijst wordt jaarlijks opgesteld door MT en bestaat uit mensen die jonger zijn dan 45 jaar, zichtbaar zijn als bestuur en een indrukwekkend CV hebben. 
Lees Meer
Diversiteitsbeleid dat wél werkt? Zo pakken Achmea en PwC dat aan.
Bedrijven weten wel dat ze gebaat zijn bij meer culturele diversiteit, maar de eerste stap zetten vinden ze vaak lastig. Want ja: hoe en waar begin je? Onze members Achmea en PwC zijn op de goede weg en vertellen in dit artikel hoe zij diversiteit en inclusiviteit aanpakken.
Lees Meer
SER adviesrapport 2019 "Diversiteit in de top, tijd voor versnelling"
In de top van het Nederlandse bedrijfsleven werken naar verhouding weinig mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en vrouwen. Op verzoek van het kabinet brengt de SER het advies "Diversiteit in de top, tijd voor versnelling" uit over de belemmeringen voor meer diversiteit in de top en mogelijke oplossingsrichtingen. 
Lees Meer
Verslag jaarcongres 2018 - Journey Around The World in Het Spoorwegmuseum
In het Spoorwegmuseum in Utrecht kwamen we 23 november samen tijdens het jaarlijkse Agora Network congres. In deze prachtige locatie vol wagons, perrons en reissouvenirs dompelden we ons onder in een wereld zonder grenzen. Samen met bevlogen sprekers die stuk voor stuk verbinding met anderen over de hele wereld weten te maken. Hoe ze dat doen? Door het kind in jezelf het positieve voorbeeld te laten geven. Dit en veel meer was er te beleven tijdens het Agora Network congres. 
Lees Meer
Embrace the business imperative of diversity
In the business world, as in the natural world, diversity is the key to performance—and to survival. Leaders will need to build a workforce that embodies many perspectives and experiences, but that alone is not enough: they will also have to foster an environment that unlocks the potential of diversity.
Lees Meer
Agora Network spreekt op EU Diversity Charters Forum
Op maandag 15 oktober 2018 is Agora Network door voorzitter Terence Guiamo gerepresenteerd op het negende EU Diversity Charters Forum dat werd gehouden in Praag. Dit jaar heeft de Europese Commissie de handen ineengeslagen met het Tsjechische diversiteitshandvest en staat diversiteitsmanagement op de werkplek centraal. Het jaarlijks terugkerende forum bracht ongeveer 200 diversiteitsexperts vanuit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de publieke sector vanuit heel Europa bij elkaar. 
Lees Meer

Relevante Onderzoeken

Inclusieve organisaties hanteren 'eerlijkere' algoritmen
Vooringenomenheid in beslissingen die tot stand komen door algoritmes, is geen technologisch probleem, maar zit in de blinde vlekken en vooroordelen die ieder mens heeft. Inclusieve organisaties die verschillende perspectieven hanteren, zijn beter in staat algoritmes te programmeren die gebaseerd zijn op fairness. 
Lees Meer
Meer diversiteit op de werkvloer en in de top? Gewoon een kwestie van doen.
In de top van het Nederlandse bedrijfsleven werken relatief weinig  mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en vrouwen. Hoe kunnen we daar verandering in brengen? De Sociaal-Economische Raad adviseert – op verzoek van het kabinet – een breed scala aan oplossingen en maatregelen. 
Lees Meer
Culturele diversiteit aan de top: het is hoogste tijd voor ja zeggen en ja doen
Diversiteit in publieke organisaties en het bedrijfsleven vordert met heel kleine stappen. Vooral in de boardrooms is weinig kleur te bekennen. De Sociaal-Economische Raad (SER) wil nu samen met het bedrijfsleven en de overheid dit proces een duw in de rug geven en brengt tegen de zomer op verzoek van het kabinet een advies uit.

Lees Meer
Delivering through Diversity
Since Why Diversity Matters was published in 2015, we have seen growing awareness of the business case for inclusion and diversity (I&D). Widely cited, the report has influenced I&D policy-setting and transformation efforts by corporations, the public sector, and third-sector organizations worldwide. While social justice, legal compliance, or maintaining industrystandard employee environment protocols is typically the initial impetus behind these efforts, many successful companies regard I&D as a source of competitive advantage, and specifically as a key enabler of growth. 
Lees Meer
Why a culture of equality will boost workplace innovation
A workplace culture of equality is a powerful multiplier of innovation and growth, according to our latest research, conducted to celebrate International Women’s Day 2019. Culture is more effective than just diversity, though there’s a serious disconnect between leadership and employees.
Lees Meer
Studie Diversiteitsbeleid: is diversiteit de sleutel tot succes?
Diversiteit op de werkvloer staat hoog op de agenda bij het Nederlandse bedrijfsleven. Bij meer dan 62 procent is diversiteit een vast onderdeel van het beleid. Bovendien wordt het beleid vaak op het hoogste het niveau bepaald, wat aangeeft hoe serieus ondernemingen het onderwerp nemen. Maar welke concrete maatregelen nemen bedrijven om diversiteit te bevorderen? Welke voordelen verwachten bedrijven van een goed diversiteitsbeleid? En komen die verwachtingen uit? De antwoorden op al deze vragen vindt u in deze studie.

Lees Meer
Te weinig kleur in Nederlandse rechtspraak
Er moeten meer rechters worden aangesteld met een migratieachtergrond. Dat is onderdeel van een plan van coalitiepartij D66, dat het kabinet oproept hiertoe in gesprek te gaan met de rechtspraaksector.


Lees Meer
Marokkaans op de Zuidas: de vrijmibo kan soms knellen
De Zuidas is traditioneel een bolwerk van witte mannen. Stukje bij beetje komt daar verandering in. Deze week: Mohammed Almarini, partner bij Baker McKenzie. 'Ik keek erg op naar de Zuidas.'


Lees Meer
BLACK, FEMALE AND FABULOUS
De advocatuur is nog altijd een bolwerk van witte mannen. Dat is in elk geval de ervaring van een groep jonge, zwarte advocates. Ze hebben elkaar opgezocht en vormen een bescheiden netwerk. 
Lees Meer
Meer diversiteit in de advocatuur: het wil maar niet lukken
De politieke beweging Denk pleit in haar verkiezingsprogramma voor diversiteitsquota bij de overheid en het bedrijfsleven om burgers met een migratieachtergrond meer kansen te geven. De advocatuur bewijst dat een opgelegd quotum misschien wel een noodzakelijk kwaad is om echt iets te veranderen. Al tien jaar wordt geprobeerd om meer advocaten van Turkse en Marokkaanse komaf aan te nemen. Zonder succes.
Lees Meer
Diversity Dividend: Canada's Global Advantage
As a growing number of countries turn inward and shut their doors to immigration and free trade, Canada stands poised to reap the benefits of its successful immigration policies and its diversity. Canada’s diversity ought to be its global advantage and this report shows how to realize this potential and why it is imperative to do so. Drawing on new statistical research, consultations with the business community and stakeholders, and academic literature, this report, co-published with The Pierre Elliott Trudeau Foundation, explores the link between a diverse workforce and economic prosperity.
Lees Meer
Waiter, is that inclusion in my soup? A new recipe to improve business performance
Our hunch was that if organisations failed to get the diversity and inclusion balance right, and to increase their focus on inclusion, then the game-changing potential of this ‘moment in time’ would be lost 
Lees Meer