JavaScript is not enabled in your browser.

Menu

Ongeschreven regels en onbewuste overtuigen aan de macht bij sollicitaties

Ongeschreven regels en onbewuste overtuigen aan de macht bij sollicitaties
Bij het selecteren van kandidaten kun je je als recruiter richten op objectieve criteria, zoals diploma’s en werkervaring. Toch blijken er in de praktijk heel wat andere factoren mee te spelen. We baseren onze keuzes namelijk veelal op ongeschreven regels en onbewuste overtuigingen. Dit komt omdat er verschillende vormen van macht meespelen.

Tijdens de derde intervisiesessie van het Two-Way Cross Mentoring programma hebben we hier inzicht in proberen te geven. De sessie werd wederom in goede banen geleid door Pravini Baboeram en Imane Chentouf van expertisecentrum diversiteitsbeleid ECHO.
 
'Part of the team' of juist niet?
Het is niet alleen de recruiter of manager die jou aanneemt die een machtspositie inneemt. Macht kent verschillene lagen. Zoek je juist naar iemand binnen het team past, zoals vaak het geval is, of wordt er juist naar sollicitanten die heel anders zijn dan de heersende norm? Het zegt veel over de verborgen vormen van macht die meespelen. 

Meer kansen voor witte sollicitanten
Onderzoek wijst uit dat er voor witte sollicitanten vaak meer kansen liggen dan niet-witte sollicitanten. Er liggen dus uitdagingen op het gebied van diversiteit en inclusie. Juist om die reden is het belangrijk om ook naar degenen te kijken die de verborgen macht binnen een organisatie kunnen herkennen en veranderen.

Maar ook in het veld waarin je zoekt bepaalt de wijze waarop je divers talent aan kunt trekken. "Wanneer managers in ons bedrijf iemand aan wilden nemen, gingen ze vaak terug naar hun eigen studentenverenigingen om kandidaten te vinden. Zoals bekend zijn er veel witte mensen lid van dit soort verenigingen", gaf een deelnemer aan over de bewering van een collega dat er ook weinig divers talent te vinden is voor een functie.