JavaScript is not enabled in your browser.

Menu

Slotbijeenkomst: 'Meer overeenkomsten dan gedacht'

Slotbijeenkomst: 'Meer overeenkomsten dan gedacht'
In de slotbijeenkomst van het Two-Way Cross Mentoring programma hebben we teruggeblikt op de afgelopen negen maanden. Wat hebben we geleerd en wat nemen we hiervan mee in ons (werkende) leven? Na de interventies bleken de persoonlijke gesprekken tussen de kosmopolieten en inclusief leiders voor de deelnemers erg waardevol.

Het is niet eenvoudig om de ervaringen van negen maanden om te zetten in een pitch van vijf minuten. Toch is het de deelnemers allemaal gelukt om binnen die tijd te vertellen wat zij tijdens het programma van elkaar hebben geleerd. Dit deden zij aan de hand van een foto of afbeelding(en).
 
Pravini Baboeram en Imane Chentouf van expertisecentrum diversiteitsbeleid ECHO leidden het programma. Na iedere pitch was er ruimte om vragen te stellen. 
 
Veel herkenning
Veel koppels merkten door de gesprekken dat ze meer overeenkomsten hadden dan in eerste instantie gedacht. Ze vonden elkaar in hun kernwaarden of identiteitsaspecten en dat bood weer ruimte om op verschillende vlakken met elkaar te verbinden. “Het heeft mij geleerd om niet alleen te kijken naar de kernwaarden van een collega, maar vooral ook naar de oorsprong hiervan te zoeken”, zei een deelnemer. “Ik heb geleerd om naar het individu te kijken en hoe averechts het kan werken als je in een hokje wordt gestopt door je organisatie”, vertelde een ander.
 
Wandelen geeft letterlijk de ruimte
Veel gesprekken zijn gevoerd in het bos, park of zelfs op het strand. Wandelen bleek voor veel koppels een hele goede manier om tot open gesprekken te komen. Een duo gebruikte de stad Den Bosch als afbeelding in hun pitch. “Het is de plek die letterlijk tussen onze twee woonplaatsen in ligt, maar ook symbool staat voor elkaar tegemoetkomen; het vinden van een middenweg”, zei een deelnemer.
 
Verschillende koppels gaven daarnaast aan zich bewuster te zijn geworden van hun eigen bubbel en geleerd te hebben om minder snel te oordelen. “We denken op het werk veel over diversiteit na en hebben het er regelmatig over, maar ik merkte toch dat ik veel dingen zelf invul. Terwijl je door je in te leven in de ander je écht een verschil kunt maken”, was er te horen. Of: “In een normale werksituatie heb ik moeite mijn oordeel over iemand uit te stellen, maar ik heb hier geleerd hoe belangrijk het is om dat te doen.”
 
Directe resultaten
Het leren buiten de comfortzone te stappen speelde de afgelopen maanden een belangrijke rol in het programma. En hoewel dat soms moeilijk kan zijn, gaven velen aan hieraan te willen blijven werken. Enkelen hebben er zelfs al een direct resultaat mee geboekt middels het krijgen van promotie op hun werk. “De gesprekken gaven me net dat duwtje in de rug om dat extra’s te doen. Hierdoor ben ik uiteindelijk senior geworden”, aldus een kosmopoliet. 
 
Two-Way Cross Mentoring Programma
Met de slotbijeenkomst is het Two-Way Cross Mentoring programma afgerond. Vanwege het succes komt er een vervolg.