JavaScript is not enabled in your browser.

Menu

Veronderstel niet, maar praat erover

Veronderstel niet, maar praat erover
Door te reflecteren op onze persoonlijke waarden en hoe deze ons vormen, krijgen we ook inzichten hoe deze van invloed kunnen zijn in de professionele context. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij onze culturele bagage. 

De rol van culturele bagage was dan ook het thema van de eerste intervisiebijeenkomst van het Agora Network Two-Way Cross Mentoring programma. De sessie werd in goede banen geleid door Pravini Baboeram en Imane Chentouf van expertisecentrum diversiteitsbeleid ECHO.
 
'Wat heb je dan nog aan gedeelde waarden?'
Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Religie? Of juist geld of liefde? En hoe kom je tot een gezamenlijke lijst van waarden die voor iedereen gelden? Dat kan nog knap lastig zijn, bleek tijdens de bijeenkomst. “Wanneer een van ons zegt een bepaalde waarde lager te rangschikken, voelt dat ook ongemakkelijk. Want wat betekent dat dan? Wat heb je aan gedeelde waarden?”, zei een van de deelnemers bijvoorbeeld. 

En hoewel de uitkomst niet altijd makkelijk is, is het júist belangrijk om het gesprek hierover voeren. En dat is iets wat in de professionele praktijk vaak niet gebeurt. Door het te hebben over onze veronderstellingen voorkomen we dat we met elkaar botsen.