JavaScript is not enabled in your browser.

Menu

(Senior) beleidsadviseur

Functieomschrijving
Politiek beladen dossiers met grote maatschappelijke relevantie: daarbij ben je nauw betrokken bij de directie Financieel Economische Zaken op het ministerie van Financiën in Den Haag. Met een open en kritische bril kijk je naar de uitvoering van beleid binnen het ministerie, variërend van budgetvoorstellen met betrekking tot gedupeerde toeslagenouders tot het evalueren van leningen aan Oekraïne. Jij zorgt ervoor dat het geld effectief wordt besteed en dat de uitvoering van beleid kwalitatief goed is. Zo draag je bij aan de missie van het Ministerie van Financiën: werken aan een financieel gezond Nederland. Spreekt dit je aan? Solliciteer dan op deze vacature!

Wat ga je doen?
Afhankelijk van de afdeling waar je terecht komt, en in samenspraak met jou, krijg je een of meerdere dossiers toegewezen. We stellen met jou een werkpakket samen, waarbij we ook rekening houden met jouw persoonlijke behoeften en competenties. Afwisselende dagen? Zeker weten! Je bent betrokken bij verschillende dossiers. Dit kunnen inhoudelijke dossiers zijn, zoals exportkredietverzekeringen of de Douane, maar ook procesmatige dossiers, zoals het schrijven van een budgettair document voor de Tweede Kamer of het coördineren van contacten met de Algemene Rekenkamer. Je werkt bijvoorbeeld samen met de Belastingdienst aan het analyseren van de productiviteit bij de Belastingtelefoon. Je rekent na hoeveel capaciteit er nodig is, en gaat in overleg met verschillende afdelingen binnen Financiën om te zien hoe de productiviteit kan worden verbeterd. Alternatief werk je misschien aan het verbeteren van de kwaliteit van onderzoek binnen Financiën. Hierbij organiseer je kennissessies, nodig je wetenschappers uit en stimuleer je collega’s om hun beleid regelmatig te evalueren. Of je duikt diep in de financiële systemen bij de Douane. Je kijkt naar het verplichtingenbeheer en de rechtmatigheid van uitgaven, en gaat in overleg met de Douane hoe de verantwoording over de cijfers verder kan worden verbeterd. Kortom, voor een kritische en doortastende geest is er binnen FEZ veel mogelijk. Benieuwd hoe je toekomstige collega’s hier tegenaan kijken? Klik dan op deze link om de ervaringen van huidige FEZ’ers te zien. Als je het leuk vindt om met een financieel-economische bril te kijken naar het beleid en de uitvoering bij het ministerie van Financiën, dan is er bij de directie FEZ zeker een geschikte rol voor jou.

Wanneer is dit een baan voor jou?
Je werkt graag mee aan grote maatschappelijke opgaves. De Belastingdienst, Toeslagen, de energietransitie: je werkt bij FEZ mee aan onderwerpen met grote maatschappelijke betekenis, waarmee miljoenen of miljarden euro’s belastinggeld gemoeid zijn. De onderwerpen waar jij vandaag mee bezig bent, kunnen morgen in de krant staan.
Je bent een generalist die niet terugschrikt voor financieel-technische en organisatorische discussies. Bij FEZ ben je geen specialist op één specifiek dossier, maar kijk je op tientallen onderwerpen met beleidsdirecties mee. Je opereert in een complex stakeholderveld binnen het ministerie, met veel verschillende belangen. Jouw toegevoegde waarde zit in je overzicht van verschillende dossiers, je financieel/technische perspectief en het waar nodig bij elkaar brengen van stakeholders.
Je zoekt een baan waar je je snel kunt ontwikkelen. Of je nu net van de universiteit komt of al 30 jaar ervaring hebt: FEZ is dé plek om jezelf verder te ontwikkelen. We investeren maximaal in onboarding, coaching en opleidingen voor onze medewerkers. Door de unieke positie van FEZ binnen zowel Financiën als de Rijksoverheid zijn er talloze projecten en unieke casussen waar je jezelf in kunt vastbijten. Of je nu een goede financiële professional wil worden of wil oefenen met leidinggeven: bij FEZ is het mogelijk! Hierbij kun je je eigen ontwikkelpad en -snelheid maximaal zelf vormgeven. Na een tijd bij FEZ zijn de exit-opportunities binnen en buiten Financiën legio.

Functie-eisen
 • Je hebt wo-werk- en denkniveau.
 • Je hebt een goed gevoel voor cijfers: je kunt financiële stukken doorgronden, berekeningen maken (Excel), de juiste informatie filteren en de juiste verbanden leggen.
 • Je vindt het leuk om initiatief te nemen, naar creatieve oplossingen te zoeken en denkt graag in mogelijkheden.
 • Je kunt goed omgaan met korte deadlines en bent in staat de rust te bewaren en flexibel te opereren in een omgeving waar veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen.
 • Je bent een teamspeler die graag met anderen samenwerkt om zo bij te dragen aan een gemeenschappelijk doel.
Procedure
 • Draag jij graag bij aan een stevige directie FEZ en daarmee een sterk ministerie? Je bent van harte welkom. Solliciteren kan door je cv in te sturen. Daarnaast vragen we je om, in plaats van een motivatiebrief, een document bij te voegen waarin je onderstaande drie vragen beantwoordt:
 1. Wat zijn onderwerpen of thema’s bij MinFin en/of FEZ waar jouw hart sneller van gaat kloppen?
 2. Welk talent en vaardigheden breng jij mee die van waarde zijn voor deze functie?
 3. Wat zou je graag op deze plek willen leren / ontwikkelen?
 • Wil je ons eerst beter leren kennen voordat je gaat solliciteren? We moedigen je aan om vrijblijvend te bellen met Mahamed Xasan, Coördinator Beleidscontrol via 06-29690951.

 • Als we op basis van je cv en beantwoording van de vragen een potentiële match zien, zullen we je uitnodigen voor de sollicitatieprocedure. De procedure bij FEZ bestaat uit de volgende onderdelen:
 1. Een eerste gesprek om je motivatie, achtergrond en wensen te bespreken. Tijdens dit gesprek onderzoeken we ook samen wat voor jou de beste plek is binnen FEZ
 2. Een tweede gesprek om je (inhoudelijke) kwaliteiten en vaardigheden te beoordelen. In dit gesprek zul je een ‘casus’ voorgelegd krijgen, waarin we kijken hoe je omgaat met inhoudelijke uitdagingen. Hiermee krijg je ook een nog beter beeld van het type werk bij FEZ.
 3. Een arbeidsvoorwaardengesprek
 • Aangezien de vacature doorlopend is, vinden de sollicitatiegesprekken ook doorlopend plaats, afhankelijk van de binnengekomen sollicitaties. De kans bestaat dat de vacature eerder sluit dan de aangegeven openstellingstermijn; wacht dus niet tot het laatste moment met solliciteren!
Arbeids­voorwaarden

Salaris­niveauschaal                         11, schaal 12
Maand­salaris                                     Min €3.662 – Max. €6.320 (bruto)
Dienst­verband                                   Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contract­duur                                    1 jaar
Maximaal aantal uren per week   36 uur
 
Overige arbeids­voorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
 
Bijzonderheden
 • We willen dat iedereen zich thuis voelt bij het ministerie van Financiën en zichzelf volledig kan ontwikkelen. Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot. Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele geaardheid. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving.
 • De inschaling voor deze functie vindt plaats op basis van kennis en ervaring. Dit betekent dat er ook sprake kan zijn van een aanloopschaal.
 • In principe gaat het om een functie van 36 uur per week. Een parttime werkweek van vier dagen is ook bespreekbaar.
 • De keuze voor een nieuwe baan kan in deze tijd best spannend zijn. We richten jouw overstap daarom zo persoonlijk mogelijk in. Heb je nog vragen over de vacature of het selectieproces? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag in je overweging.