Heb je vragen? Mail ons

7-jarig jubileum event: Agora Network viert de kracht van culturele diversiteit

Online
28 January 2021
vanaf 13.00 uur


Over Dit Evenement

Agora Network bestaat in 2021 zeven jaar. Dit jubileum vieren wij graag met jou! We blikken samen terug op de successen en uitdagingen van culturele diversiteit en tegelijkertijd gaan we in op de impact van grote veranderingen op verbinding en inclusie in de praktijk, zoals de huidige pandemie. Sinds 2014 zet ons netwerk van beleidsmakers, D&I professionals en kosmopolieten zich in voor een cultureel divers en inclusief Nederland. Door het samenkomen van talenten met roots uit alle hoeken van de wereld bundelen we de krachten en maken we samen impact. Onze jubileumuitzending staat daarom in het teken van de kracht van het netwerken. Samen met onze hostmember Allen & Overy nodigen we je graag uit om donderdag 28 januari digitaal aan te schuiven bij onze talkshow, live vanuit Pakhuis de Zwijger.
‘We hebben leiders nodig met inclusieve leiderschap skills’
‘Zeven jaar aan ervaring en expertise rijker en we blijven groeien’. Met deze woorden heette Selda Akbal, Bestuurslid van Agora Network, de online deelnemers vanuit Pakhuis de Zwijger welkom op deze speciale 28 januari, het zevenjarig jubileum van het netwerk. Op het programma stond een rondetafelgesprek, een artistieke ‘wrap up’ door spoken word artist Atta de Tolk en een storytelling workshop door Marieke Smids. Gespreksleider Aldith Hunkar openende de middag door in gesprek te gaan met met Saniye Çelik, Lector Diversiteit aan de Hogeschool Leiden, Brechje van der Velden, Partner Litigation & Head of the Amsterdam Office bij Allen & Overy, Amina Shah, Technology Strategist bij Microsoft Nederland, Terence Guiamo, Voorzitter Agora Network en Head of D&I bij PwC Nederland en Aaltje Vincent, loopbaan expert.

Een inclusieve organisatie verankert de meerwaarde van diversiteit
De gasten gingen in gesprek over de systemische veranderingen die nodig zijn om een diverse en inclusieve werkvloer mogelijk te maken. Het vergt een intrinsieke inzet, ‘Ben je in staat om mensen toe te laten in het hoofd en het hart en wil je dit?’ geeft Saniye aan. Van de huidige leider aan de top maar ook leidinggevenden in de lijn vraagt dit inzicht en de vaardigheid om de meerwaarde van elke werknemer naar boven te halen en in te zetten voor de organisatie. Dit betekent ook een persoonlijke drive hebben om het ongemak en de lastige kanten bespreekbaar te maken.

Inclusie gaat vooraf aan diversiteit want met het plaatsen van diverse personen ben je er nog niet’ aldus Brechje. Ze vertelde over haar ervaring in het proces naar een diverse en inclusieve organisatie, ‘het gaat erom dat je in staat bent om de verschillen een plek te geven binnen je bedrijf. Heb je die stap genomen, dan ben je zeker op de goede weg’. Het mentorschap speelt daarin een belangrijke rol. Deze mentoren moeten inclusieve leiders zijn en ruimte bieden voor verschillen. ‘Men moet zich thuis voelen, anders stapt talent ook weer snel op’. 

Terence vult dit aan met het benadrukken dat toekomstbestendigheid van organisaties groeit als diversiteit en inclusie deel zijn van de gehele strategie. ’Het is een topic dat je hele organisatie raakt. We zien nog te vaak dat mensen vertrekken als de support uit blijft, er geen rolmodellen zijn‘. Behalve een rol als mentor of coach zijn er stappen te maken op de inzet als sponsor. Dat laatste blijkt steeds belangrijker te worden. De rol van de sponsor gaat verder dan de begeleiding en hulp die een mentor of coach biedt. ‘Als sponsor ben je medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling en het doorstromen van (cultureel) divers talent’. Dat betekent voor een ieder: heb jij een netwerk, zet dit in, reik de hand, geef de informatie en sponsor het talent op weg in zijn/haar carrière.
 
Na de tafelwisseling schoof loopbaan expert Aaltje Vincent digitaal aan bij het gesprek en onderstreepte het belang van netwerken. ‘Zoek een maatje als je op zoek bent naar een volgende carrièrestap, iemand waar je mee kunt sparren. En verbreed daarnaast je netwerk door op LinkedIn mensen toe te voegen van de werkgever waar jij wil werken’. Voor de werkgever geldt dat het onbevooroordeeld kijken naar wat iemand binnen brengt erg belangrijk is. Dit kan door te focussen op  assessments in plaats van op CV, zoals de Agora Network members Unilever en KPMG succesvol doen.
 
Amina Shah belichtte diversiteit bij haar werkgever Microsoft die in Amerika een goed overzicht heeft van diverse culturele achtergronden in het bedrijf. In Nederland blijkt dit lastiger door de wet- en regelgeving. Deze manier biedt echter wel de mogelijkheid om een duidelijk beeld te geven. ‘Niet zozeer om mensen in hokjes te plaatsen, maar om die cultuur zichtbaar te maken. Ik ben een trotse Pakistaanse vrouw en ik vind dat je dat gewoon mag noemen’
 
Storytelling
In de middag kregen de deelnemers van het event tools aangereikt van Marieke Smids om het eigen verhaal over culturele diversiteit op papier te zetten. Zij iet de deelnemers in hun eigen kracht staan door negen handige stappen te delen voor het opschrijven van jouw eigen unieke verhaal. 

Doorpakken, ga op zoek naar de kosmopoliet!
Om meer diversiteit en inclusie te bewerkstelligen is inclusief en persoonlijk leiderschap onontbeerlijk.  Een eigen leiderschapsstijl waardoor het mogelijk is om bij jezelf te blijven en tegelijkertijd actief luisteren, open vragen stellen en stappen in de wereld van de ander. 

In zijn voordracht vatte spoken word artist Atta de Tolk de kennisdeling van deze dag prachtig  samen: "Gelijkwaardigheid is de thermostaat, die het sociale klimaat, aangenamer maakt".

Bekijk hier de key take aways van de dag.

Foto's van dit Evenement